Slukfiske

Det er ofte lurt å fiske med så lett utstyr som mulig. Da får man som regel flere napp, dessuten er det mer moro å kjøre fisken.

Boy with fish

Til slukfiske er det viktig at snella er av god kvalitet. De fleste bruker en åpen haspelsnelle som rommer ca 100-150 m med vanlig 0,20-0,25mm monofilament sene (0,18mm holder i de fleste vannene). Stanga kan gjerne være mellom 6-8 fot i klasse ultralett eller lett, beregnet for kastevekter 2-10 gram. 2-delte stenger er ofte mye bedre enn billige teleskopmodeller.

Små sluker og spinnere på 3-7 gram er bra. Fisk med så liten og lett sluk som mulig. I store vann, og om det blåser mye, brukes ofte litt større sluk for å komme lengre ut (10 –12 gram). Ørretsluker i kobber og rødt er klassikere. I regnvær og kaldt vann fisker ofte flouriserende farger bra. Om natta gir mørke sluker best silhuett for fisken. En svart spinner kan også være verdt å prøve på natta. Ett par gode Markasluker: Møresilda 6 gr og Spesial 7 gr. Plastsluken “Tasmanian devil” i den minste str eller spinnere av type Panter Martin, Myran og Mepps fisker også godt. Husk også noen svivler med slukhempe, og bruk gjerne den minste str. som du får tak i.

Varier innsveivningen og legg inn små stopp underveis. Best resultat med slukstanga får man gjerne i perioden etter isen går og fram til midten av juni før vannet begynner å bli litt varmt. På høsten igjen er det også bra å fiske med sluk.

Ørreten er en sky fisk som lett blir litt skeptisk til å bite på et såpass kunstig agn som en “metallbit”. Derfor er det en fordel om man får hjelp av været med litt ”naturlig forstyrrelse” som f.eks; vind, regn eller skyer. Er det blikkstille, skyfri himmel, varmt og sol er det gjerne tragisk dårlig å fiske med sluk. Da er det ofte mye bedre med mark eller flue.

Et stykke foran sluken kan man godt binde på en opphengerflue, en vanlig tradisjonell våtflue kan fungere bra.