Meitefiske

Ørret og abbor

Ørret og abbor finnes i de fleste vannene i Oslomarka. Førstevalget i vanlige mellomstore skogsvann uten alt for kupert bunn, er nok bunnmeite etter ørreten. Det er både enkelt og effektivt. Agnet presenteres da veldig naturlig for fisken. Det finnes flere måter å rigge opp et bunnmeite tackle. Bunnmeiterigger deles inn i 2 hovedgrupper: Glidende og faste rigger, avhenger av om søkket glir fritt, eller er bundet fast på hovedsena.

En god rigg som ofte brukes til ørretfiske i Marka, er “glidende bunnmeite-rigg”:

Man trer først søkket fritt inn på sena. Tyngden på søkket avhenger av hva man trenger for å kaste ut. Som regel er 10 gram passe. Deretter tres det helst (kan droppes) innpå en perle med hull (bead). Meningen med denne perlen er at den først og fremst skal beskytte knuten fra søkket, men den kan i enkelte tilfeller (der hullet i søkket er større enn diameteren på sivelen til fortommen) hindre at søkket glir forbi og havner helt ned til kroken. Så knyter man på en vanlig svivel uten hempe. Søkket glir nå på sena ned til perlen ovenfor svivelen. I den andre enden av svivelen knyter man en fortom, denne skal være et hakk tynnere enn hovedsena. Dermed ryker det her om kroken sitter fast og man berger søkket. Fortommen kan f.eks være ca 60 cm lang. I enden knyter man på en spiss krok. Ikke bruk for stor og tykk krok! str 8-10 er som regel passe. Ett par mellomstore mark er nok. Man dekker ikke til krokspissen. Dette gir dårlig kroking. Fisken vet ikke hva en krok er. Det fine med en slik glidende rigg, er at dersom hovedsena skulle ryke under fighten, så faller søkket av, og fisken slipper å drasse rundt på søkket. En slik glidene rigg gjør at fisken ikke kjenner mostand når den tar agnet. Derfor trenger man ikke nødvendigvis gi tilsalg med en gang. Fint om mna sovner eller lager mat, mens stanga fisker osv.

Så er det bare å kaste ut. La alt synke og stram opp slik at alt ligger utstrakt på bunnen. Frikoble spolen på snella, sett stanga fra deg og vent.. Det er kjedelig å stirre på stanga hele tiden, derfor bruker man gjerne en form for nappvarsler. Det aller beste er å gå til anskaffelse av ett par bancksticks (jordspyd til å legge stanga vannrett i) og skru ned en elektronisk nappvasler i den fremre og en Y-stanghviler i den bakre. Da frikobler man spolen slik at fisken kan trekke ut mye sene uten å kjenne motstand, samtidig som det da piper. En annen enkel metode, er å spikke 2 y-pinner og legge stanga vannrett pekende rett mot agnet. Så strammer man opp sena ganske mye. Åpner bøylen og legger en tung mynt oppå senespolen (f.eks en 5 kr). Rett under snella med mynten setter man et kokekar, kaffekjele. el.lign. Når fisken tar marken svømmer i vei med sene, vil mynten falle av og ned i kjelen. Dette bråker godt! Og vekker selv en sovende fisker.

Et eksempel på en fast bunnmeiterigg som ofte brukes til ørret er ulike varianter av Pater Noster-rigg:

Kort fortalt så er dette en “fast- rigg”, der søkket sitter fastbundet på hovedsena via en egen søkkefortom. Det er vanlig å bruke en relativt  kort fortom ned til søkket (f.eks ca 20 cm), og en lengre fortom til kroken (f.eks ca 60 cm). Problemet med faste rigger, er at dersom sena skulle ryke under fighten, så vil fisken måtte slepe rundt på søkket. Søkket vil før eller siden sette seg fast i bunnen, og da dør fisken sannynligvis. Det er noe skikkelig dyreplageri. Bruk derfor tynn sene til søkkefortommen, så ryker søkket om det skulle sette seg fast. I motsetning til med glidende rigg, så må man med denne metoden følge nøyere med og gi tilslag med en gang, før fisken kjenner motstand fra søkket og da evt spytter ut agnet. Ikke noe vits i å frikoble sena med denne riggen, men løsne på bremsen.. Mange skrur på en billig nappvarslerbjelle i stangtoppen, som gir beskjed straks det strammes opp.

Ørret og spesielt abbor fiskes også effektivt med dupp!! Velg dupper som er tynne og gir liten motstand i vannet. Et tips dersom man liker disse flettede multisnørene, er iallefall å velge en variant som flyter eller impregnere den selv. Da unngår man at sena synker og setter seg fast i bunnen under ventemeite med dupp.

Pond

En sprellende meitemark er et supereffektivt og ikke minst naturlig agn, som fisker hele døgnet. En ørekyte er unektelig også et meget bra agn til ørret og større abbor. Det finnes ørekyte å få tak i, i mange av vannene inne i Marka. Spesielt aktuellt i vann som huser mye plagsom småabbor. Der får en meitemark sjelden ligge lenge i fred!  Ikke spre levende ørekyte mellom vann, og bruk dette kun i samme vannet som ørekyta er fanget !

Midt på dagen kaster man gjerne litt langt ut. På natta fiskes det nærmere land. Fiskekortet gir rett til å fiske med en stang om gangen (noen få vann er såkalte ”moderne meitevann” og her er det lov å bruke 3 stenger, alle disse står oppført på fiskekortet). OBS! Det er ikke tillatt å forlate en fiskende stang (ståsnøre). Man skal være tilstede og kunne vise fiskekort ved forespørsel. Å ha en stang stående om natta sikrer nesten alltid en frokostfisk. Ikke sjelden biter det akkurat når det begynner å lysne.

Harvemeite. Dette fisket foregår kun i bekmørket på natta. Først når det er helt mørkt trekker ørreten kloss inntil land. Gjerne der det er litt dypt i nærheten. Man bruker bare en enkelkrok agnet med mark, kaster/vipper den ut så langt man klarer og trekker den sakte inn slik at den striper i overflaten, akkurat som en frosk eller havarert nattsvermer. Om det er litt vind og bølger kan man bruke mye mark og stor krok, er det blikkstille så brukes litt mindre mark og mindre krok for å ikke skremme fisken. Fisken tar marken ofte med et kraftig plask bare noen meter unna deg. Da senker man stanga og gir ut litt fritt snøre, slik at fisken får tid til å tygge litt på marken. Etter ca 10 sekunder strammer man opp, og da sitter kroken som regel godt. Viktig å ikke lyse utover vannet og å gå forsiktig langs land. Ellers skremmer man ut fisken. Beste plasser er gjerne odder og nes som stikker litt ut i vannet og på steder der det er dypt og kupert langs land, eller der det er overhengende trær utover vannet osv. Å harve på ei grunn sandstrand er ikke mye vits 🙂