Karpe-ekspedisjon

I første halvdel av juli ble det rapportert om god aktivitet på karpefronten i Østmarka. Det hadde i allfall vært 3 store karper på land med en topp på over 8000 gram. Dessuten var det flere som hadde vært på kroken eller blitt observert. Fredag 23. kom det 2 nye bilder av karpe og en karpe/karuss hybrid i OFA-mailboksen. En telefon og ett par timer senere møtte jeg Halvor S. Østtveit ved bommen på Ulsrud. Han hadde fortsatt ikke flytta ut av bilen etter en 6 dagers meite-kampanje på Sørlandet og var tilbake der turen hadde startet, på “uls”.

For fluefiskere og slukfiskere er det en meitefiske-ordliste til slutt som kanskje bør leses først….

Ulsrudvannet har en ekstremt interessant artsblanding. Her finnes det karper som i godt hold kan veie 10 000 gram, noe som er helt sykt i iskalde Norge. Dessuten er det brukbar suter og karuss der. Av andre arter er det en del abbor, mort og gjedde. Disse har stort sett typisk skogsvannsnittvekt. Muligens er det en og annen diger ål der også. Dette vannet er såpass spesielt med svært gamle bestander av sjelden karpefisk, uten ørret, så det er kun de ivrigste meitefiskerene som fisker her. Her har det alltid blitt meitet ”moderne” etter Norsk Meiteunions (NMU) standarder, selv om dette egentlig er innenfor OFA sitt område. Det betyr at det fiskes med flere stenger samtidig slik reglene er for innmelding av fisk til NMUs rekordlister. Sesongen 2005 kommer det endelig noen utvalgte ”Moderne meitevann”, der det står skriftlig på fiskekortet at det er lov til å fiske samtidig med inntil 3 stenger. Spesielt karpemeite skiller seg så vidt forskjellig fra ørretfiske at krav om bruk av kun en stang her ikke er fornuftig.

Den offisielle rekorden for blanking* i Ulsrud er 20 turer på rad uten napp. En nattøkt varer i snitt ca 15 timer og med 3 stenger blir det da 900 effektive (?) stangtimer uten napp. Det er egentlig utrolig at noen driver på i det hele tatt, men det er det nesten hver eneste helg hele sommeren! Alternativet er å pakke bilen og fiske i Frankriket. Det lønner seg å satse på en kampanje, dvs å sitte å trykke på samme plassen flere døgn og fore jevnt. Da ligger agnene konstant ute slik at evt patruljerende karper til slutt blir sultne og ikke glir rett gjennom. En av de lengste kampanjene jeg har hørt om uten fisk, er blanking i 6 dager i strekk. Med 2 fiskere blir det også nesten 900 effektive (?) stangtimer. Dette forklarer noe av hvorfor karpemeiterne stadig fyller opp biler og fisker i Frankrike. Men stor norsk karpe er noe av det særeste og mest eksklusive en sportsfisker kan fange i Norge. Derfor er Ulsrud konstant besøkt av ivrige meitere. Det er kunst å lure en karpe i Ulsrud!

Denne typen fisking er ekstremt avslappende. Man ror ut agnet og det kan ligge ute i 15 timer uten at man trenger å sveive inn. Det er akkurat det motsatte av å fly rundt etter vakende ørret. Vannets sportsfiskeverdi opprettholdes siden det ikke tas ut karper. Alle driver konsekvent returnering og avkrokningsmatte, veiesekk og knuteløst håvnett er grunnutrustning. Noen har faktisk gått så langt til å anskaffe spesiell fiske-sårsalve til å ha på kroksåret!

Nede ved vannet speider vi etter en passende spot*. Karper er super-sære og for å lure de må man prøve å være enda mer sær selv. Plassen må være grunn og næringsrik dvs. områder med mye blekker og annet snag*. Dessuten må det ikke være for langt å bære utstyret. I kveld må den også være stor nok til 2 rod-pods*, dessuten må bredden være grei å campe på. I “Uls” er det for det meste små swimmer* med kun nok plass til en fisker. Den mest gunstige plassen for 2 fiskere var som fryktet nesten grodd helt igjen av blekker. Tydeligvis lenge siden noen hadde ryddet der. En blekke “her og der” går greit, men 3-4 blader i en klynge betyr bading om man snagger* en fisk. Plassen må derfor ryddes først og bellyboat, vadere og svømmeføtter hentes opp fra meitebaggen (såkalt carry all). Først må hele kanten på vannliljebeltet flyttes noen meter lengre ut. Den nye kanten må tynnes ut til en sone med kun enkelte spredte blekker, og det må dessuten lukes ut markerete lommer (små swimmer) litt inn i selve beltet. Dette blir også en fin fiskeplass for andre utover uka før den gror igjen på nytt. Mens jeg ordner swimmene etter instrukser fra land, mikser Halvor en forblanding av et par kg grunnfor*, en del gigantmais, 50-60 boilies* i diverse smaksvarianter og en masse store laksepellets. Blandingen tilføres litt vann, padles ut og slippes rett i hver av swimmene, mest mulig i skjul for nysgjerrige stokkender som dupper farlig nær. De legger heldigvis ikke merke til hva som skjer og holder på med sitt.

Utstyret

De som tror fluefiskere har mye dill og ekstra utstyr, har ikke drevet med moderne meite. For dagens meitere har Fox samme status som Hardy hadde for fluefiskere i gamle dager. Felles er at det meste kommer fra England og derfra kommer de fleste meite uttrykkene også. Er det noe “utyrsdill” til meite man trenger, så har garantert Fox det. Det er altfor dyrt, men best så da kan man jo prioritere selv.
Så monteres stengene. Det er 12 fots meitestenger (Fox) med en myk og rolig testkurve på 2 pund og 0,38 mm sene. Stengene plasseres horisontalt i smal vifteform i en rod-pod med tuppen pekende rett mot agnet. Bremsen stilles inn på det løseste, eller man kobler inn baitrunnerfunksjonen*. Dersom det napper registreres det audielt av elektroniske varslere* med lyd og tidsforsinkede lysdioder, mens swingere* gir et visuelt bilde av hva som skjer. Halvor anbefaler å kjøre bolt-rig med store pop-up 18mm eller 20mm boilies.
På denne måten slipper man å få noe som helst annet enn kvalitetsfisk og man kan konsentrere seg om å slappe av. En bolt-rig består av et tungt søkke på ca 60 gram som tres inn på sena, og til dette festes den korte fortommen til kroken. Fortomen består av et supermykt materiale, kryston silkworm, som karpen ikke merker. Ulsrud har svært løst bunnsediment så et vanlig giftfritt kompakt bombesøkke vil synke for raskt og trekke agnet langt nedi slammet. Derfor bruker man såkalte Fox “buoyant bombs” søkker som til tross for at de veier 60 gram så synker de kjempesakte og stopper oppå mudderet. Boiliesen “festes” til kroken i en hair-rig med en spesialnål og en boilie-stopper (se tegn). Fortommen festes så middels hardt fast i søkket med en gummihylse. Bolt-riggen baserer seg på at karpen bare fokuserer på en ting av gangen. Karpen tar boiliesen og merker umiddelbart det tunge søkket. Fisken blir skremt og glemmer å spytte ut før den stikker avgårde. Søkket kroker fisken før fortommen løsner fra gummihylsen og dermed løper sena gjennom søkket. Dette gir herlige laaange ruuuuns* fra den elektroniske nappvarsleren som stilles inn på maksimalt volum for å vekke en mulig sovende fisker samt gi beskjed til alle andre meitere på den andre siden som blanker… Dessuten kroker riggen alltid karpen langt ut i munnen slik at den ikke skades.

Halvor satser på en 20mm pop-up* boilie med “mega-mussle” smak, denne dyppes så i en musling booster*. Den midtre stanga får en pop-up “sweet-orange” 18 mm som dyppes i en booster av samme smak. Den siste stanga får en synkende “octopus” 20mm dyppet i blekksprut booster. På samme tackelet festes også en Fox PVA-pose* som fylles med flere synke-boilies uten krok.

Jeg velger en snowman* boilie-kombinasjon med en synkende 16mm “sweet orange”, og en pop-up 18 mm strawberry boilie ytterst. Hele greia dyppes lenge i appelsin boosteren. Den andre stanga får en pop-up 18mm octopus dyppet i blekksprut boosteren. Den første lukter så bra at jeg kunne spist den selv mens den andre lukter blekksprut. Min siste stang monterer jeg etter karuss og kjører 3 maiskorn poppet opp med gul Fox rigfoam* ytterst. Denne får også en runde i appelsin boosteren. Med tanke på at agnene sannsynligvis kommer til å ligge ute en 14-15 timer uten napp, padles de ut og slippes forsiktig og kontrollert ned rett på swimmene slik at man ikke trenger å begynne å lure om det er noe galt med agnet. De som er mest ivrige på utstyrsfronten har med modifiserte fjernstyrte modell-båter med lektere for dette formålet. Slike kan også brukes til å tømme lokkefor på riktig plass, eller frakte ut store agnfisker om man er ute etter gjedde osv.. Bellyboaten gjør samme jobben, men skremmer mer og det er litt mye mas. Agnene plasseres etter tur i hver sin lomme i vegetasjonsbeltet oppå “teppene” av for. Alt er rigga ferdig, varslerne skrus på og vris til maks volum og det er bare å innrette seg behagelig.

Vi har med grill, soveposer og campingsenger. Jeg stiller med solseng av type Statoil, mens Halvor selvfølgelig har Fox-seng med regulerbare bein tilhørende alt ekstra utstyr som original Fox meitepute osv.

Engangsgrillen er ikke varm før det umulig nok “runner” på den ene stanga! Men det er selvfølgelig på den med mais, dermed tvilsomt en kvalitetsfisk. Fisken krokes av bolt-riggen og kjennes først ut som en liten karuss med den vanlige vinglinga og surringa inne i sivet. Men det viser seg at det bare er en ganske drøy mort som har klart å bolte seg fast i siden og tatt med seg en del siv. “Er det muuulig!”. Begynner å angre på valget av den visstnok barnslige og useriøse mais-stanga, men trer likevel innpå mer mais og kaster ut fra land. Treffer swimmen sånn rimelig greit. Ikke verdt å skremme evt. karper på innsiget, så den blir liggende.
Grillpølsene begynner å bli varme, da det plutselig dukker opp 2 politifolk med en rull
avsperrings-bånd og begynner å merke stien inn der vi sitter! Det viser seg at vi likevel ikke sitter midt i en crime-scene, men at det er politiets “ut i det blå” komite som skal merke en løype for morgendagens utflukt. Utrolig å møte opp på Ulsrud  på den tiden av døgnet for å gjøre det! I den andre enden av vannet er det fest med musikk, bål, bading, skrik, skrål og fyll. Etterhvert stikker de pratsomme politifolkene dit og setter en stopper for alt derfra. Egentlig var det litt dumt for den festen skremte i såfall alle karper vekk fra den delen av vannet direkte mot oss. Uvanlig at det ikke regner.
En halvtime etter bøtter det ned. Sengene plasseres under nærmeste tre. Begge er klare for innkjøp av den dyreste Fox bivyen* eller i hvert fall en diger brolly*. Regnet gir seg kl 3 når alt er rukket å bli gjennomvått og da komer myggen fram. Etter en grundig innrulling med MyggA myggmelk går det igjen an å sove. Merker i halvsøvne at noe ganske tungt lander på panna. Det er i alle fall ikke en mygg, men jeg denger til uten nærmere vurdering det som viste seg å være en stinktege. MyggA har tydeligvis som bieffekt å lokke disse insektene for mange dukker etter hvert opp. Etter en grundig pannevask har klokken blitt nesten 4, og det er perfekte lysforhold og det burde ligge et run i lufta.
Ingen lyder fra stengene, men det er faktisk en del aktivitet på swimmene. Bobler popper jevnt opp og avslører gravingen på foret. En og annen fisk er også oppe og ruller forsiktig inni blekkene utafor swimmen. Ser ut som brukbar karrus pluss en drøss av den obligatoriske morten. Tror det bobler litt lite til å være karpe, men flere av blekkene hadde bevegelser som tydet på noe større var borti. Så kommer plutselig et run på maisen. Glidelåsen på posen sitter fast så jeg kaster meg over stanga fortsatt halvveis inne i soveposen, og en ny sliten mort kommer på land. “Er det muulig!” Det blir altfor mye mas på swimmen med maisen og dessuten stopper det å poppe opp bobler! Dropper å slenge maisen tilbake, men da ruller plutselig en diger karuss på den ledige swimmen. Ny maisdose slenges ut. Kl 8 våkner endene og begynner å få mistanke om forplassene. Til tross for klapping og veiving med poser begynner de å dykke på foret. Alle dukker opp med lyserøde jordbær-boilies som svelges hele. Endene har tydeligvis vært med på dette før, og trives godt her hvor det heldigvis er skånet for jakt. Det viser seg å være en generaltabbe å ha brukt for lyst for som synes godt mot mørk mudderbunn. For å unngå endene må det derfor handles inn mørkt for. Det nytter ikke å skremme endene vekk og kl 10 har det i alt kommet 16 skrubbsultne ender. På tide å pakke sammen. Badegjester og bjeffende bikkjer uten bånd dukker allerede opp på parkeringa. Neste tur og nye utstyrsinnkjøp planlegges før vi tar bilene hjemover.

Mine fangster står ikke i stil til alle timer med ren blanking, så mitt råd til nybegynnere er et kjent meitesitat. ”Les alt jeg har skrevet om meite og ikke gjør noe av det”.

*Ordforklaringer for flue- og slukfiskere

Baitrunner: Åpne haspelsneller beregnet på meitefiske har en spak man kan koble inn som fristiller spolen til å rotere fritt og dermed løper sena lett ut når en fisk tar agnet.
Bivy: Lite enkelt parasolltelt. Trivselsfaktor nr 1 i regnvær, men hat å bære langt.
Å blanke: Ingen fangst.
Buoyant bomb: Søkke som er innhyllet i et materiale med oppdrift som gjør at det akkurat synker, men ikke drukner langt nedi mudderbunnen.
Boilies: En slags hard rund kokt supernæringsrik deigkule tilsatt ulike smaksstoffer. Inndeles i diameter. Vanlig str. til karpe 18 og 20mm. Mindre str. passer til suter og karuss. Både flytende og synkende varianter.
Booster: Smaksforsterker som man dypper agnet i. Holder seg godt på agnet selv etter over 15 timer i vannet. Finnes i alle utenkelige smaker.
Brolly: Parasoll.
Grunnfor: Tørket og oppmalt strøbrød i sekker på 25 kg, kan tilsette ulike typer krydder. (Egentlig bare tull å bruke til karpe, men binder foret godt sammen)
Hair rig: En tynn løkke som sitter på kroken til å feste agnet i. Løkka stikkes inn gjennom agnet og festes med en motstopper (boiliestopper) på andre siden. Agnet festes i løkka og ikke på selve kroken.
Kryston: Supermykt og super dyrt flettet mulitfilament fortomsmateriale.
Pop up: Agnet løftes opp fra bunnen i ønsket høyde, enten med egen oppdrift eller rig-foam som lures inn i agnet (finnes i alle tenkelige farger som likner agnet). holdes nede i ønsket høyde med ett passende splitthagel.
PVA-pose: Materiale som løser seg opp i vann etter 3 minutter. Fylles med samme agn som man fisker med og hektes på kroken. Selve agnet med krok blir da liggende kamuflert i en haug på bunnen med andre agn som går an å spise.
Snag (les: snægg) : Vannvegetasjon, kvister o.lign. Kjører fisken seg fast i dette kalles det å snægge en fisk.
Snowman: Når man fisker med 2 boilies på samme krok.
Spot: Fiskeplass på land
Swim: Fiskeplass i vannet, kan enten være 1 stor sammenhengende eller f.eks 3 små avgrensede på en spot.
Runs: Når sena trekkes raskt ut gjennom en elektronisk nappvarsler går pipene over i et konstant hyl, såkalt hylenapp.
Rod Pod: Stanghviler-stativ for å legge vanligvis 3 stenger i horisontal stilling under fisket. Med regulerbare bein osv. Utstyres med nødvendig ekstra utstyr som buzzer bars med påmonterte elektoniske nappvarslere i kombinasjon med visuelle indikatorer som f.eks swingere.