Her finner du turforslag om du vil ha med deg en kano i marka

Den lengste og flotteste «vannveien» går gjennom midten av Nordmarksvassdraget. Vær oppmerksom på store avstander og en del trilling og bæring. Man bør beregne minimum to overnattinger helst tre eller flere. Turen kan starte fra Parkeringsplassen ved Mylla. «Vannveien» består av følgende vann: Ølja-Tverrsjøen-Skarvvatnet-Buvatn-Pershusvatnet-Finntjern-Aklangen-Katnosa-Sandungene-Hakkloa-Bjørnsjøen-Rottungen-Gåslungen og Øyungen hvor man så havner i Maridalen. Alle vann der det er lov å fiske fra båt står oppført på fiskekortet og er nevnt i kartboka. Det er fullt mulig å korte inn turen ved å starte lenger sør, f.eks fra Elnes eller Hakadal med mange alternative ruter.

Vannveien fra MyllaMap1
Mange padler ned til Katnosa for første overnatting. Det er lurt å ha snøret ute på vei over Aklangen. Katnosa gir også store muligheter for å få fisk over ripa, spesielt i områdene fra Breidvika, rundt utløpet av Spålselva og Fagervika. Det er flotte overnattingsplasser langs vestsiden og på Vesternøya.
Neste etappe kan gå ned til Sandungene. Vesle Sandungen har virkelig feit og fin fisk og bør absolutt prøves en runde. I store Sandungen er det også fin ørret, med muligheter for fisk over kiloen. Merk fredningssonen rundt utløpet av Katnoselva da dette området ikke er åpent for allmenheten. (Merket som skravert sone på fiskekartet.) Overnatting kan du for eksempel ta på Skysskafferodden.

Elva ned til Hakkloa er ikke padlbar, så ferden går langs nordsiden av elva. Dette er et litt dypt og næringsfattig vann  med færre fisk, men det går diger ørret i Hakkloa. Prøv gjerne litt større  wobblere som imiterer små sik. Det kan være vel verdt å padle innom nordenden av vannet.
Bjørnsjøen får mye stor fisk fra settefisk-anlegget, så her burde det være nok fisk å prøve seg etter. Det er fint å overnatte på Storøya og Kutangen.
Slutten av turen går over Rottungen, hvor man absolutt ikke bør ha for dårlig tid…
I Gåslungen er det ikke tillatt å fiske fra båt, men prøv gjerne fra land. Øy-ungen har også mange teltplasser og fin ørret for de som fortsatt har tid igjen, og ikke må haste avgårde ned mot Maridalen.
Det er muligheter for å leie kano, for bruk i Bjørnsjøen, på Kikutstua og på Bjørnholt.

Østmarka

Map2I Østmarka kan følgende rute anbefales: Mønevann, Fløyta, Røyrivann, Geitsjøen, Nordre Krokvann, Tappenbergvann, Midtre Krokvann, og Søndre Krokvann.
I Mønevann, Fløyta, Geitsjøen og Nordre Krokvann kan man få stor og fin ørret, men husk at det også godt kan bite på gjedde, spesielt langs land. I disse vannene er det laue, så wobblere i sølv og sort fungerer bra.
Ferden videre kan gå til Tappenbergvann og M. og S. Krokvann. Her er det god bestand av flott ørret og mye abbor, båtfiske er tillatt her fra og med 01.04.05. Dette er også fine bellyboat vann.
Dagsturer til Nøklevann eller Lutvann kan resultere i fin fangst. Det fiskes gjerne om natten på forsommeren. Her er det virkelig stor ørret å få for de heldige og/eller tålmodige…

Et godt tips når det gjelder Nøklevann er å melde seg inn i Nøkklevann ro- og paddleklubb . Når man har betalt årskontingenten, kan man gratis låne kano, kajakk og robåt innenfor åpningstidene på Nøklevann. Man har også muligheten for å bli med på en rekke kurs (gratis) og utflukter i regi av klubben. Et veldig godt tilbud spør du meg!

For ytterlige informasjon om kano- og sykkelturer kan «Opplev Oslomarka» anbefales. Dette er en cd-rom som inneholder elektroniske kart og ulike turforslag. «Opplev Oslomarka» er å få kjøpt hos bokhandlere i Oslo.